တရုတ် မုန်ညှင်းချဉ်ခေါက်ဆွဲ/ တ႐ုတ္ မုန္ညႇင္းခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ / Chinese pickled noodles soup
တရုတ် မုန်ညှင်းချဉ်ခေါက်ဆွဲ
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ခေါက်ဆွဲခြောက် ၅၀ ဂရမ်
၁) ခေါက်ဆွဲကို ပြုတ်ပြီး ရေဆေးကာ ရေစစ်ထားပါ။
ကြက်စွပ်ပြုတ်အတွက်
ကြက်အရိုး ၂၀၀ ဂရမ်
ကြက်သွန်မြိတ် (အဖြူအပိုင်း) ၁ ပင်
ဂျင်း ၁ လက်မ
အရသာမှုန့် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ပဲငံပြာရည် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ရေ ၆၀၀ မီလီ
1) ကြက်သွန်မြိတ် ကို အရှည် ၁ လက်မခန့် လှီးထားပါ။
2) ဂျင်း ၁ လက်မကို အခွံခွာပြီး ထောင်းထားပါ။
ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံးကို အိုးထဲသို့ထည့်ကာ ၄၀၀ မီလီ ကျန်သည်အထိ ချက်ပါ
* အသင့်သုံး ကြက်ပြုတ်ရည်ကိုလည်း သုံးနိုင်ပါသည်။
မုန်ညှင်းချဉ် ပြင်ဆင်ရန်
စီချွမ် မုန်ညှင်းရိုးချဉ် (Zha cai) ၁၀၀ ဂရမ်
ရေ ( ဆေးရန်)
၁) မုန်ညှင်းရိုးချဉ် ကို သေချာဆေးပါ။
၂) ပုံမှာပြထားတဲ့အတိုင်း ပါးပါး လှီးပြီး ရေအေးထဲမှာ စိမ်ပြီး ပြန်ဆေးပေးပါ။ ရေကိုညှစ်ထုတ်ပြီး ပန်းကန်ပြားတစ်ခုထဲသို့ ထည့်ပါ
(တကယ်တော့ စပ်ပြီး အတော်ငန်တဲ့အချဉ်ပါ။ လှီးပြီးသား အငံလျော့အောင် ပြုတ်နိုင်ပါတယ်။ (ဒါမရှိရင် ပုံမှန် မုန်ညင်းချဉ်ကို သုံးနိုင်ပါတယ်။)
ကြက်သား နှပ်ရန်
ကြက်သား ၁၀၀ ဂရမ်
ပြောင်းကော်မှုန့် ၁/၂ ဇွန်း
အရသာမှုန့် ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ပဲငံပြာရည် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
နှမ်းဆီ ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
၁) ကြက်သားကို အတုံးသေးသေးလေးတွေလှီးပြီး အရသာမှုန့် မှုန့်၊ ပဲငံပြာရည်၊ နှမ်းဆီ၊ ပြောင်းကော်မှုန့် တို့နှင့် နယ်ကာ နှပ်ထားပါ။
ကြက်သားနှင့် မုန်ညှင်းချဉ်ကြော်အတွက်
ဆီ ၂ စားပွဲတင်ဇွန်း
ဂျင်း ၁/၄ လက်မ
ကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာ
ဟင်းချက်ဝိုင် ၁/၂ စားပွဲတင်ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အနောက် ၁/၄
လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
အရသာမှုန့် ၁/၄
လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ပဲငံပြာရည် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
သကြား ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ရေ ၁/၄ ခွက်
နှပ်ထားသောကြက်သား
ပြင်ဆင်ထားသောမုန်ညင်းချဉ်
၁) ဂျင်း ,ကြက်သွန်ဖြူ ကို အခွံခွာပြီး ပါးပါးလှီးထားပါ။
၂) ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီထည့်ပါ။
၃) ဂျင်း နှင့် ကြက်သွန်ဖြူကို ထည့်ပြီး မွှေးလာသည်အထိ ကြော်ပါ။
၄) ကြက်သား, ဟင်းချက်ထားသောဝိုင်ထည့်ကာ အရောင်ပြောင်းသည်အထိ ကြော်ပါ။
၅) မုန်ညင်းချဉ်၊ ပဲငံပြာရည်၊ သကြား နှင့် ရေတို့ကို ထည့်ပါ။
၆) ကြက်သားကျက်ကာ ဆီပြန်သည်အထိကြော်ပါ
၇) ပန်းကန်လုံးတခုတွင်ထည့်ထားပါ
အလှဆင်ရန်အတွက်
ကြက်သွန်မြိတ်
ငြုတ်သီးဆီကြော်
ပွဲပြင်ရန်
၁) ခေါက်ဆွဲ ၊ ဟင်းချို နှင့် အသား အနည်းငယ် နှင့် ချဉ်ကြော် တို့ကို ထည့်ပါ။
၂) ကြက်သွန်မြိတ်, ငရုတ်သီးကြော်ထည့်ပါ (အသုံးပြုလျှင်)၊
တ႐ုတ္ မုန္ညႇင္းခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ၅၀ ဂရမ္
၁) ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ၿပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။
ၾကက္စြပ္ျပဳတ္အတြက္
ၾကက္အ႐ိုး ၂၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (အျဖဴအပိုင္း) ၁ ပင္
ဂ်င္း ၁ လက္မ
အရသာမႈန႔္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ပဲငံျပာရည္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ေရ ၆၀၀ မီလီ
1) ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ကို အရွည္ ၁ လက္မခန႔္ လွီးထားပါ။
2) ဂ်င္း ၁ လက္မကို အခြံခြာၿပီး ေထာင္းထားပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလုံးကို အိုးထဲသို႔ထည့္ကာ ၄၀၀ မီလီ က်န္သည္အထိ ခ်က္ပါ
* အသင့္သုံး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုလည္း သုံးႏိုင္ပါသည္။
မုန္ညႇင္းခ်ဥ္ ျပင္ဆင္ရန္
စီခြၽမ္ မုန္ညႇင္း႐ိုးခ်ဥ္ (Zha cai) ၁၀၀ ဂရမ္
ေရ ( ေဆးရန္)
၁) မုန္ညႇင္း႐ိုးခ်ဥ္ ကို ေသခ်ာေဆးပါ။
၂) ပုံမွာျပထားတဲ့အတိုင္း ပါးပါး လွီးၿပီး ေရေအးထဲမွာ စိမ္ၿပီး ျပန္ေဆးေပးပါ။ ေရကိုညႇစ္ထုတ္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခုထဲသို႔ ထည့္ပါ
(တကယ္ေတာ့ စပ္ၿပီး အေတာ္ငန္တဲ့အခ်ဥ္ပါ။ လွီးၿပီးသား အငံေလ်ာ့ေအာင္ ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။ (ဒါမရွိရင္ ပုံမွန္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို သုံးႏိုင္ပါတယ္။)
ၾကက္သား ႏွပ္ရန္
ၾကက္သား ၁၀၀ ဂရမ္
ေျပာင္းေကာ္မႈန႔္ ၁/၂ ဇြန္း
အရသာမႈန႔္ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
၁) ၾကက္သားကို အတုံးေသးေသးေလးေတြလွီးၿပီး အရသာမႈန႔္ မႈန႔္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေျပာင္းေကာ္မႈန႔္ တို႔ႏွင့္ နယ္ကာ ႏွပ္ထားပါ။
ၾကက္သားႏွင့္ မုန္ညႇင္းခ်ဥ္ေၾကာ္အတြက္
ဆီ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
ဂ်င္း ၁/၄ လက္မ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ
ဟင္းခ်က္ဝိုင္ ၁/၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ၁/၄
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
အရသာမႈန႔္ ၁/၄
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
သၾကား ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ေရ ၁/၄ ခြက္
ႏွပ္ထားေသာၾကက္သား
ျပင္ဆင္ထားေသာမုန္ညင္းခ်ဥ္
၁) ဂ်င္း ,ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂) ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီထည့္ပါ။
၃) ဂ်င္း ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ၿပီး ေမႊးလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၄) ၾကက္သား, ဟင္းခ်က္ထားေသာဝိုင္ထည့္ကာ အေရာင္ေျပာင္းသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၅) မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား ႏွင့္ ေရတို႔ကို ထည့္ပါ။
၆) ၾကက္သားက်က္ကာ ဆီျပန္သည္အထိေၾကာ္ပါ
၇) ပန္းကန္လုံးတခုတြင္ထည့္ထားပါ
အလွဆင္ရန္အတြက္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
ျငဳတ္သီးဆီေၾကာ္
ပြဲျပင္ရန္
၁) ေခါက္ဆြဲ ၊ ဟင္းခ်ိဳ ႏွင့္ အသား အနည္းငယ္ ႏွင့္ ခ်ဥ္ေၾကာ္ တို႔ကို ထည့္ပါ။
၂) ၾကက္သြန္ၿမိတ္, င႐ုတ္သီးေၾကာ္ထည့္ပါ (အသုံးျပဳလွ်င္)၊
Chinese pickled noodles soup
Ingredients Dried noodles 50 g 1) Boil the noodle, rinse with water and drain them.
• For
Chicken soup
• Chicken
bone 200 g
• Spring
onion (white Part) 1 stalk
• Ginger
1inch
• Seasoning
powder 1 tsp
• Light
soy sauce 1 tsp
• Water
600 ml
• 1)
Slice the spring onion about 1 inch long.
• 2)
Peel and crush 1 inch of the ginger
• Add
all ingredients to the pot and Simmer to 400 ml.
• *You
can use ready made soup also.
To prepare Pickles
Sichuan pickled vegetable (Zha cai) 100 g
Water
1) Rinse the pickles
thoroughly .
2) Slice the small pieces as shown and soak in the cold
water and rinse them again. Squeeze out the water and transfer to a plate.
(It's a really salty pickle. I even boiled sliced
pickles until the right taste for me.)
You can also use regular mustard green pickles if you can't find this.)
To marinate chicken
• Chicken 100 g
• Corn
Flour ½ tbsp
• Seasoning
powder 1/4 tsp
• Light
soy sauce 1 tsp
• Sesame
Oil ¼ tsp
1) Slice the chicken into small pieces and marinate with
seasoning powder, light soy sauce, sesame oil, and corn flour.
• For
meat & pickled fry
• Oil
2 tbsp
• Ginger
¼ inch
• Garlic
3 cloves
• Cooking
wine ½ tbsp
• Dark
soy sauce ¼ tsp
• Sugar
½ tsp
• Water
¼ cup
• Seasoning
powder ¼ tsp
• Light
soy sauce 1 tsp
• Marinate
chicken
• Prepared
pickles
• 1)
Peel & slice the ginger and chop the
garlic.
• 2)
Add oil to the pan.
• 3)
Add the ginger and garlic and sauté until fragrant.
• 4)
Add the chicken , cooking wine and stir until the color changed.
• 5)
Add the pickles , dark soy sauce ,sugar and water.
• 6)
Stir fry until the oil separates.
• 7)
Transfer to a bowl.
• Spring
onion for garnish
• Chili
oil ( optional)
• Slice
the spring onion green parts.
• To
assemble
• 1)
Add the noodles, soup and a few spoonful of meat & pickles fried.
• 2)
To with spring onion and chili oil ( if using)
Comments
Post a Comment