မွန် မုန့်ဟင်းခါး / Mon Mohinga

 

မွန် မုန့်ဟင်းခါး

ငါးပျောအူ ပြုတ်ရန် ( ကြိုတင်မပြုတ်ဘဲ ဟင်းခါးထဲ တခါတည်းထည့်ချက်လိုက ချက်နိုင်ပါသည်)

ငါးပျောအူအသေး ၂ ပိုင်း(လှီးပြီး ၄ ခွက်ခန့်)

ရေ ၄လီတာ

နနွင်းမှုန့် ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

၁)ရေတွင် နနွင်းမှုန့် ထည့်မွှေထားပါ

၂)ငါးပျောအူ အား မထူမပါးလှီးကာ နနွင်းရည်တွင်စိမ်ပါ

၃)ပြုတ်မည်အိုးထဲသို့လောင်းထည့်ကာ နူးသည်အထိပြုတ်ပါ

၄)အဖတ်ကိုဆယ်ကာ အရည်ကိုသွန်လိုက်ပါ



ငါးပြုတ်ရန်

ငါး ၃၂၀ ဂရမ်

စပါးလင်  ၃ ပင်+ အစိမ်းရောင်အပိုင်း  ၃ ပိုင်း

ရေ ၁.၅ လီတာ

ငံပြာရည် ၂ စားပွဲတင်ဇွန်း

နနွင်းမှုန့်  ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

၁)စပါးလင် ကို ထု ချေထားပါ

၂)ပါဝင်ပစ္စည်းများ အာလုံး အိုးထဲသို့ထည့်ကာ နာရီဝက်ခန့် မီးအနေတော်ဖြင့်ပြုတ်ထားပါ

၃)ငါးကိုဆယ်ကာ ရေစိမ်ထားပါ

၄)ငါးအသားနွှင်ကာ လက်ဖြင့်ချေထားပါ



ငါးဆီသပ်ရန်

အသားနွှင်ထားသောငါး

အရသာမှုန့်

ငံပြာရည်

ဆီ ၆ စားပွဲတင်ဇွန်း

နနွင်းမှုန့် ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

စပါးလင် အဖြူအပိုင်း ၃ ခု

ကြက်သွန်နီ ၁ လုံး ၃ ၀ ဂရမ်

ကြက်သွန်ဖြူ ၄ မွှာ ၂၀ ဂရမ်


၁)စပါးလင်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်နီ ကို ကြိတ်/ ထောင်းထားပါ

၂)အိုးထဲတွင်ဆီထည့်ပါ

၃)ဆီပူပါက နနွင်းမှုန့်ထည့်မွှေပါ

၄)ငါးအသား၊အရသာများထည့်ကာ ဆီပြန်သည်အထိမွှေပါ


မုန့်ဟင်းခါး 


ဟင်းခါးချက်ရန်

ငါးပြုတ်ရည်

ရေ ၁.၅ လီတာ

ငါးဆီသပ်

ဌက်ပျောအူပြုတ်

ငံပြာရည် ၂ စားပွဲတင်ဇွန်း

အရသာမှုန့် ၁/၂ စားပွဲတင်ဇွန်း

ဆား ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း 

ဆန်လှော်မှုန့် ၆ စားပွဲတင်ဇွန်း

ရေ ၃ စားပွဲတင်ဇွန်း

၁)ဆန်လှော်မှုန့်ကို ရေ ၃ ဇွန်းဖြင့် ဖျော်ထားပါ

၂)ငါးပြုတ်ရည် အိုးထဲသို့ ရေ၊ပြုတ်ထားသောဌက်ပျောအူ၊ အရသာများထည့်ကာ ဆူအောင်တည်ပါ

၃)ငါးဆီသပ်ကို ငါးပြုတ်ရည် အနည်းငယ်ဖြင့် အရည်ဖျော်ထည့်ကာ ဆူအောင်တည်ပါ

၄)ရေဖျော်ထားသောဆန်လှော်မှုန့် ထည့်မွှေပါ

၅)ကြက်သွန်နီဥ ထည့်ပါ

၆)ဆန်မှုန့်ပွလာပြီး ဟင်းရည်မွှေးလာပါကရပါပြီ(မိနစ် ၂၀ ခန့်)


*ငါးဆီမသပ်ဘဲ ချေ ပြီး ဟင်းရည်ထဲထည့်ချက်လို့ရပါတယ်

*ဟင်းခါးပျစ်ပျစ်ကြိုက်ပါက ဆန်လှော်မှုန့် ၁-၂ ဇွန်းပိုထည့်ပါ

*အရည်ကျဲကြိုက်ပါက ၄ ဇွန်းသာ ထည့်ပါ



မုန့်ဟင်းခါးဖတ် အခြောက် ၁ ထုပ် (၂၀ ကျပ်သား)

ပြုတ်ပြီး ၇၀ ကျပ်သားခန့်


 ၁)မုန့်ဟင်းခါးခြောက် အား မိမိနှစ်သက်သော အနေအထားရအောင်ပြုတ်ပြီး ရေအေးဖြင့်ဆေးထားပါ


တွဲဖက်စားရန်

ချေ ထားသော ပဲကြော်  

လှီးထားသော ကြက်ဥပြုတ် ၂ လုံး 

လှီးထားသော နံနံပင် 

ငြုတ်သီးအကျက်မှုန့်

သံပုရာသီးစိပ်

ငံပြာရည် 


ပွဲပြင်ရန်

မုန့်ဟင်းခါး ၁ ပွဲစာ

မုန့်ဟင်းခါးဖတ် ၁၀ သားခန့်

မုန့်ဟင်းခါးရည်  ၁ခွက်

ပဲကြော် အနည်း ငယ်

ကြက်ဥပြုတ် အနည်းငယ်

နံနံပင် အနည်း ငယ်

သံပုရာသီး  ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း  

ငြုတ်သီးအကျက်မှုန့်  ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

ငံပြာရည်   ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (မထည့်လည်းရ)



မြန္ မုန္႔ဟင္းခါး
ငါးေပ်ာအူ ျပဳတ္ရန္ ( ႀကိဳတင္မျပဳတ္ဘဲ ဟင္းခါးထဲ တခါတည္းထည့္ခ်က္လိုက ခ်က္ႏိုင္ပါသည္)
ငါးေပ်ာအူအေသး ၂ ပိုင္း(လွီးၿပီး ၄ ခြက္ခန္႔)
ေရ ၄လီတာ
နႏြင္းမႈန္႔ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
၁)ေရတြင္ နႏြင္းမႈန္႔ ထည့္ေမႊထားပါ
၂)ငါးေပ်ာအူ အား မထူမပါးလွီးကာ နႏြင္းရည္တြင္စိမ္ပါ
၃)ျပဳတ္မည္အိုးထဲသို႔ေလာင္းထည့္ကာ ႏူးသည္အထိျပဳတ္ပါ
၄)အဖတ္ကိုဆယ္ကာ အရည္ကိုသြန္လိုက္ပါ


ငါးျပဳတ္ရန္
ငါး ၃၂၀ ဂရမ္
စပါးလင္  ၃ ပင္+ အစိမ္းေရာင္အပိုင္း  ၃ ပိုင္း
ေရ ၁.၅ လီတာ
ငံျပာရည္ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔  ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
၁)စပါးလင္ ကို ထု ေခ်ထားပါ
၂)ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အာလုံး အိုးထဲသို႔ထည့္ကာ နာရီဝက္ခန္႔ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ျပဳတ္ထားပါ
၃)ငါးကိုဆယ္ကာ ေရစိမ္ထားပါ
၄)ငါးအသားႏႊင္ကာ လက္ျဖင့္ေခ်ထားပါ


ငါးဆီသပ္ရန္
အသားႏႊင္ထားေသာငါး
အရသာမႈန္႔
ငံျပာရည္
ဆီ ၆ စားပြဲတင္ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔ ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
စပါးလင္ အျဖဴအပိုင္း ၃ ခု
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး ၃ ၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ မႊာ ၂၀ ဂရမ္

၁)စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ကို ႀကိတ္/ ေထာင္းထားပါ
၂)အိုးထဲတြင္ဆီထည့္ပါ
၃)ဆီပူပါက နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ေမႊပါ
၄)ငါးအသား၊အရသာမ်ားထည့္ကာ ဆီျပန္သည္အထိေမႊပါ

မုန္႔ဟင္းခါး 

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
ငါးျပဳတ္ရည္
ေရ ၁.၅ လီတာ
ငါးဆီသပ္
ဌက္ေပ်ာအူျပဳတ္
ငံျပာရည္ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
အရသာမႈန္႔ ၁/၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
ဆား ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ၆ စားပြဲတင္ဇြန္း
ေရ ၃ စားပြဲတင္ဇြန္း
၁)ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ကို ေရ ၃ ဇြန္းျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
၂)ငါးျပဳတ္ရည္ အိုးထဲသို႔ ေရ၊ျပဳတ္ထားေသာဌက္ေပ်ာအူ၊ အရသာမ်ားထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ပါ
၃)ငါးဆီသပ္ကို ငါးျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္ျဖင့္ အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ပါ
၄)ေရေဖ်ာ္ထားေသာဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ထည့္ေမႊပါ
၅)ၾကက္သြန္နီဥ ထည့္ပါ
၆)ဆန္မႈန္႔ပြလာၿပီး ဟင္းရည္ေမႊးလာပါကရပါၿပီ(မိနစ္ ၂၀ ခန္႔)

*ငါးဆီမသပ္ဘဲ ေခ် ၿပီး ဟင္းရည္ထဲထည့္ခ်က္လို႔ရပါတယ္
*ဟင္းခါးပ်စ္ပ်စ္ႀကိဳက္ပါက ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ၁-၂ ဇြန္းပိုထည့္ပါ
*အရည္က်ဲႀကိဳက္ပါက ၄ ဇြန္းသာ ထည့္ပါ


မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ အေျခာက္ ၁ ထုပ္ (၂၀ က်ပ္သား)
ျပဳတ္ၿပီး ၇၀ က်ပ္သားခန္႔

 ၁)မုန္႔ဟင္းခါးေျခာက္ အား မိမိႏွစ္သက္ေသာ အေနအထားရေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေရေအးျဖင့္ေဆးထားပါ

တြဲဖက္စားရန္
ေခ် ထားေသာ ပဲေၾကာ္  
လွီးထားေသာ ၾကက္ဥျပဳတ္ ၂ လုံး 
လွီးထားေသာ နံနံပင္ 
ျငဳတ္သီးအက်က္မႈန္႔
သံပုရာသီးစိပ္
ငံျပာရည္ 

ပြဲျပင္ရန္
မုန႔္ဟင္းခါး ၁ ပြဲစာ
မုန႔္ဟင္းခါးဖတ္ ၁၀ သားခန္႔
မုန႔္ဟင္းခါးရည္  ၁ခြက္
ပဲေၾကာ္ အနည္း ငယ္
ၾကက္ဥျပဳတ္ အနည္းငယ္
နံနံပင္ အနည္း ငယ္
သံပုရာသီး  ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  
ျငဳတ္သီးအက်က္မႈန႔္  ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ငံျပာရည္   ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (မထည့္လည္းရ)


Mon Mohinga
Ingredients
To boil banana stem
(you can skip this step and can put fresh banana stem when cooking the fish soup)
Sliced Banana Stem 4 cup
Water 4 Liter
Turmeric powder ¼ tsp
Add all the ingredients  to the port and boil until it cooks.
Drain the water and set it aside.

To Boil Fish
Fish 320 g
Lemongrass 3 stalks + green part 3 stalks 
Water 1.5 liter
Fish sauce 2tbsp
Turmeric powder 1/4 tsp
1) Crush the lemongrass.
2) Place all the remaining into the pot and boil for 30 minutes.
3) Remove the fish and soak it in cold water to cool it down.
4) Remove the bones and mash the fish meat.

To stir fry fish
Mashed fish meat
Seasoning powder 1 tsp
Fish sauce 1 tbsp
Oil 6 tbsp
Turmeric powder 1/2 tsp
Lemongrass white part 3 stalks 
Shallot 30g
Garlic 20g
1) Chop/blend the lemongrass, shallot, & garlic.
2) Add oil to the pan.
3) Add the turmeric powder to the hot oil.
4) Add fish and seasoning. Stir fry until the oil separates.
To cook fish soup
Fish boiled soup
Water 1.5 liters 
Stir-fried fish
Boiled banana stem
Shallot (small) 7 nos 
Fish sauce 2 tbsp
Seasoning powder 1/2 tbsp
Salt 1/2 tsp
Roasted rice powder 6tbsp
Water 3 tbsp

1) Mix the rice powder and 3 tbsp of water.
2) Add the water and boiled banana stem and seasoning into the boiled fish soup and bring to a boil.
3) Dilute the stir-fried fish with water and add it to the soup and cook until it boils.
4) Stir in the rice powder water.
5) Add the shallots.
6) Boil for 20 minutes.
7) The soup is ready to serve.

To boil rice noodles
If you are using fresh rice noodles, please skip this step.
Dried Burmese rice noodles 320 g 
(Boiled rice noodles 1.2 Kg)
1) Bring the water to a boil and cook the noodles until they are tender enough to your taste.
2) Drain and rinse with cold water.

For 1 serving
Burmese rice noodles 160 g
Fish soup                                       1cup
Bean fritters ( curshed)                 1tbsp 
Parsley                 
Lime/lemon                   ¼ tsp
Roasted chili powder        ½ tsp
Fish sauce ¼ tsp (optional)

Mix all together and enjoy.






Comments

Popular posts from this blog

ကိုးရီးယား ကြာဇံကြော် / ကိုးရီးယား ၾကာဇံေၾကာ္/ Japchae ( Stir-fried Korean Vermicelli with vegetables)

Sugee Cookies / နန်ကထိုင်

အစုံသုပ် & ဂေါ်ဖီထုပ်ဟင်းခါး / အစုံသုပ္ & ေဂၚဖီထုပ္ဟင္းခါး / Spicy Burmese salad & Cabbage Soup