မွန်ရိုးရာ သင်္ကြန်ထမင်း /မြန္႐ိုးရာ သၾကၤန္ထမင္း / Thingyan rice
https://youtu.be/OMeeMzTH26E
မွန်ရိုးရာ သင်္ကြန်ထမင်း
သင်္ကြန်ကြော်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ ငါးခြောက် ၁၅ ကျပ်သား ပုဇွန်ခြောက် ၁၅ ကျပ်သား သရက်သီးစိမ်း ၂ လုံး ( ခြစ်ပြီး ၂ ခွက်ခန့်) ကြက်သွန်နီ ၂.၅ ခွက် ( အလုံးသေး ၁၀ လုံး) ဆီ ၁ ခွက် နနွင်းမှုန့် ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ကြက်သားမှုန့် ၂ စားပွဲတင်ဇွန်း ဆား ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ရေ ၁/၂ ခွက် ငြုတ်သီးခြောက်ကြော် အနည်းငယ် ထမင်း (၁ ယောက်စာ)အတွက် ၁ ခွက် ရေ ၁ ခွက် (ထမင်းပြုတ်ရန်) ပြုလုပ်နည်း ထမင်းချက်ရန် ထမင်းကို အလွယ်ပြင်ပါမယ် ကျက်ပြီးသား ထမင်းကို ထမင်းလုံး ပြဲခါနီး ပျော့လာသည်အထိ ပြုတ်ပါ ထမင်းကို ရေအေးဖြင့်ဆေးကာစစ်ထားပါ (ထမင်းကို အခုလိုမပြုတ်ဘဲ ဆန်ကို တခါတည်းပြုတ်လို့ရသလို ထမင်းကိုပျော့ပျော့ ချက်ရင်လည်းရပါတယ်)ဖယောင်းအနံ့ကို မကြိုက်လို့ မထည့်ထားပါ ဘူး, ငါးခြောက်ကြော်ရန် ရေစိမ်ထားသော ပုဇွန်ခြောက်ကို မညက်တညက် ထောင်းထားပါ ငါးခြောက်ကို နူးသည်အထိ ပြုတ်ပါ ပြုတ်ထားသောငါးခြောက်ကို အရေခွံနှင့်အရိုးများဖယ်ကာ မညက်တညက် ထောင်း ထားပါ သရက်သီးစိမ်းကို အခွံခွါကာ ခြစ်ထားပါ ကြက်သွန်နီကို အခွံခွါကာ ၄ စိပ် စိပ်ထားပါ ဒယ်အိုးထဲသို့ သရက်သီးမှလွဲပြီး ကျန်ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံးထည့်ပါ ကြက်သွန်ကျက်ခါနီးတွင် သရက်သီးထည့်ပါ မကြာခဏမွှေပေးပါ။ ဆီပြန်လာပါက ရပါပြီ ပွဲပြင်ရန် စားမည့် ပန်းကန်လုံးထဲသို့ ထမင်းထည့်ကာ ရေခဲရေ မမြှုပ် တမြှုပ်ထည့်ပါ ငါးခြောက်ကြော်,ငြုတ်သီးခြောက်ကြော် များအား ပန်ကန်ပြားတွင်ထည့်ပါ ထမင်းနှင့် ငါးခြောက်ကြော်,ငြုတ်သီးခြောက်ကြော် တို့အားတွဲဖက်စားပါဖယောင်းနံ့သင်းတဲ့ သင်္ကြန်ထမင်း မေးထားသူများအတွက်ပါ
အလွယ်ကူဆုံးနည်းကို လုပ်ပြထားပါတယ်
နောက်တခုက ကျွန်မမှာ ဘုရားပူဇော်တဲ့ ဖယောင်းတိုင် အသေးလေးဘဲ ရှိလို့ အသေးလေးနဲ့ပဲ ပြထားပါတယ်, မီးစာ ကြီးတဲ့ ဖယောင်းတိုင် အကြီးကို အပိုင်းတို ဖြစ်အောင်ပိုင်းပြီးသုံးရင် တော့ပိုအဆင်ပြေမှာပါ
အသုံးပြုတဲ့ အိုးကတော့ မြေအိုး, စတီးအိုး, လေလုံတဲ့ ပလတ်စတစ် ဘူးကြီး, အားလုံးသုံးလို့ အဆင်ပြေပါတယ်
ဖယောင်းနံ့အတွက်
လိုအပ်သောပစ္စည်းများ လေလုံသော အဖုံးပါသော အိုး ၁ လုံး ဖယောင်းတိုင် အသေး ၃ တိုင် ရေ ၃၀၀ မီလီ ရေဘူးခွံ ၅၀၀ မီလီ ၁ လုံး ပြုလုပ်နည်း ၁) ဖယောင်းတိုင်များ ကို ၂ပိုင်း ပိုင်းပါ ၂) အပူခံသော ခွက်တခုတွင် ဖယောင်းတိုင်များစိုက်ကာ မီးထွန်းပါ ၃) အိုးထဲသို့ မီးထွန်းထားသော ဖယောင်းခွက်ထည့်ကာ အဖုံးအုပ်လိုက်ပါ ၄) ဖယောင်းတိုင်မီးငြိမ်းပြီး အငွေ့များထွက်လာတာကုန်သည်အထိအဖုံးအုပ်ထားပါ ၅) အဖုံးဖွင့်ပြီး ဖယောင်းတိုင်ခွက်ထုတ်ကာ ရေ မြန်မြန်လောင်းထည့်ပါ ၆) အနည်းဆုံး နာရီဝက် အဖုံးပြန်အုပ်ထားပါ ၇) ရေဘူးထဲသို့ထည့်ကာ ရေခဲသေတ္တာတွင်ထည့်ထားပါ (အခုဆို ရေ ဘူးထဲထည့်ထားတာ ၄ ရက်ရှိပြီ, ဖယောင်းနံ့ သင်းနေတုံးပါ) (ပလတ်စတစ်ဘူးကြီး သုံးပါက ဘူး ကို ဖယောင်းတိုင်ပေါ်အုပ်ချပြီး မီးစာ မှ အငွေ့ကုန်တဲ့အခါ ရေလောင်းထည့်ပြီး ပိတ်ထားပါ) ပွဲပြင်ရန် ၁) စားမည့် ပန်းကန်လုံးထဲသို့ ထမင်းထည့်ကာ ဖယောင်းရနံ့ ပါသော ရေခဲရေ မမြှုပ် တမြှုပ်ထည့်ပါ ၂) သင်္ကြန် ငါးခြောက်ကြော်,ငြုတ်သီးခြောက်ကြော် တို့ဖြင့် တွဲဖက်စားပါမြန္႐ိုးရာ သၾကၤန္ထမင္း
သၾကၤန္ေၾကာ္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ငါးေျခာက္ ၁၅ က်ပ္သား ပုဇြန္ေျခာက္ ၁၅ က်ပ္သား သရက္သီးစိမ္း ၂ လုံး ( ျခစ္ၿပီး ၂ ခြက္ခန႔္) ၾကက္သြန္နီ ၂.၅ ခြက္ ( အလုံးေသး ၁၀ လုံး) ဆီ ၁ ခြက္ နႏြင္းမႈန္႔ ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၾကက္သားမႈန္႔ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း ဆား ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေရ ၁/၂ ခြက္ ျငဳတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ အနည္းငယ္ ထမင္း (၁ ေယာက္စာ)အတြက္ ၁ ခြက္ ေရ ၁ ခြက္ (ထမင္းျပဳတ္ရန္) ျပဳလုပ္နည္း ထမင္းခ်က္ရန္ ထမင္းကို အလြယ္ျပင္ပါမယ္ က်က္ၿပီးသား ထမင္းကို ထမင္းလုံး ၿပဲခါနီး ေပ်ာ့လာသည္အထိ ျပဳတ္ပါ ထမင္းကို ေရေအးျဖင့္ေဆးကာစစ္ထားပါ (ထမင္းကို အခုလိုမျပဳတ္ဘဲ ဆန္ကို တခါတည္းျပဳတ္လို႔ရသလို ထမင္းကိုေပ်ာ့ေပ်ာ့ ခ်က္ရင္လည္းရပါတယ္) ငါးေျခာက္ေၾကာ္ရန္ ေရစိမ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ ငါးေျခာက္ကို ႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ပါ ျပဳတ္ထားေသာငါးေျခာက္ကို အေရခြံႏွင့္အ႐ိုးမ်ားဖယ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္း ထားပါ သရက္သီးစိမ္းကို အခြံခြါကာ ျခစ္ထားပါ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြါကာ ၄ စိပ္ စိပ္ထားပါ ဒယ္အိုးထဲသို႔ သရက္သီးမွလြဲၿပီး က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလုံးထည့္ပါ ၾကက္သြန္က်က္ခါနီးတြင္ သရက္သီးထည့္ပါ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ ဆီျပန္လာပါက ရပါၿပီ ပြဲျပင္ရန္ စားမည့္ ပန္းကန္လုံးထဲသို႔ ထမင္းထည့္ကာ ေရခဲေရ မျမႇဳပ္ တျမႇဳပ္ထည့္ပါ ငါးေျခာက္ေၾကာ္,ျငဳတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ မ်ားအား ပန္ကန္ျပားတြင္ထည့္ပါ ထမင္းႏွင့္ ငါးေျခာက္ေၾကာ္,ျငဳတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ တို႔အားတြဲဖက္စားပါ ဖေယာင္းအနံ႔ကို မႀကိဳက္လို႔ မထည့္ထားပါ ဘူး,ဖေယာင္းနံ႔သင္းတဲ့ သၾကၤန္ထမင္း ေမးထားသူမ်ားအတြက္ပါ
အလြယ္ကူဆုံးနည္းကို လုပ္ျပထားပါတယ္
ေနာက္တခုက ကြၽန္မမွာ ဘုရားပူေဇာ္တဲ့ ဖေယာင္းတိုင္ အေသးေလးဘဲ ရွိလို႔ အေသးေလးနဲ႔ပဲ ျပထားပါတယ္, မီးစာ ႀကီးတဲ့ ဖေယာင္းတိုင္ အႀကီးကို အပိုင္းတို ျဖစ္ေအာင္ပိုင္းၿပီးသုံးရင္ ေတာ့ပိုအဆင္ေျပမွာပါ
အသုံးျပဳတဲ့ အိုးကေတာ့ ေျမအိုး, စတီးအိုး, ေလလုံတဲ့ ပလတ္စတစ္ ဘူးႀကီး, အားလုံးသုံးလို႔ အဆင္ေျပပါတယ္
ဖေယာင္းနံ႔အတြက္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေလလုံေသာ အဖုံးပါေသာ အိုး ၁ လုံး
ဖေယာင္းတိုင္ အေသး ၃ တိုင္
ေရ ၃၀၀ မီလီ
ေရဘူးခြံ ၅၀၀ မီလီ ၁ လုံး
ျပဳလုပ္နည္း
၁) ဖေယာင္းတိုင္မ်ား ကို ၂ပိုင္း ပိုင္းပါ
၂) အပူခံေသာ ခြက္တခုတြင္ ဖေယာင္းတိုင္မ်ားစိုက္ကာ မီးထြန္းပါ
၃) အိုးထဲသို႔ မီးထြန္းထားေသာ ဖေယာင္းခြက္ထည့္ကာ အဖုံးအုပ္လိုက္ပါ
၄) ဖေယာင္းတိုင္မီးၿငိမ္းၿပီး အေငြ႕မ်ားထြက္လာတာကုန္သည္အထိအဖုံးအုပ္ထားပါ
၅) အဖုံးဖြင့္ၿပီး ဖေယာင္းတိုင္ခြက္ထုတ္ကာ ေရ ျမန္ျမန္ေလာင္းထည့္ပါ
၆) အနည္းဆုံး နာရီဝက္ အဖုံးျပန္အုပ္ထားပါ
၇) ေရဘူးထဲသို႔ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာတြင္ထည့္ထားပါ
(အခုဆို ေရ ဘူးထဲထည့္ထားတာ ၄ ရက္ရွိၿပီ, ဖေယာင္းနံ႔ သင္းေနတုံးပါ)
(ပလတ္စတစ္ဘူးႀကီး သုံးပါက ဘူး ကို ဖေယာင္းတိုင္ေပၚအုပ္ခ်ၿပီး မီးစာ မွ အေငြ႕ကုန္တဲ့အခါ ေရေလာင္းထည့္ၿပီး ပိတ္ထားပါ)
ထမင္း အတြက္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
(၁)ပြဲစာ
က်က္ၿပီးသာ ထမင္း ၁ ခြက္
ေရ ၁ လီတာ
ျပဳလုပ္နည္း
၁)အိုးထဲသို႔ ထမင္း, ေရထည့္ကာ ထမင္းလုံး ၿပဲခါနီး ေပ်ာ့လာသည္အထိ ျပဳတ္ပါ (ထမင္းကို အခုလိုမျပဳတ္ဘဲ ဆန္ကို တခါတည္းျပဳတ္လို႔ရသလို ထမင္းကိုေပ်ာ့ေပ်ာ့ ခ်က္ရင္လည္းရပါတယ္)
၂)ထမင္းကို ေရေအးျဖင့္ေဆးကာစစ္ထားပါ
ပြဲျပင္ရန္
၁) စားမည့္ ပန္းကန္လုံးထဲသို႔ ထမင္းထည့္ကာ ဖေယာင္းရနံ႔ ပါေသာ ေရခဲေရ မျမႇဳပ္ တျမႇဳပ္ထည့္ပါ
၂) သၾကၤန္ ငါးေျခာက္ေၾကာ္,ျငဳတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္စားပါ
Aromatic wax water & rice for Thingyan Htamin
For aromatic wax water
Ingredients
A pot with an air-proof lid. Small candle 3 nos.
Water 300 ml
Water bottle 500 ml 1 no.
Method
1) Cut the candles into halves.
2) Place all the candles in a heat-proof plate and light them.
3) Place into the pot and cover it.
4) Keep the lid on until the candle is extinguished and the fumes are released
5) Lift the lid, remove the candle plate, and rapidly fill it with water.
6) Cover again for at least half an hour
7) Pour it in a bottle and refrigerate.
(The aroma of wax is still in the water even after four days.)
How to eat
Put the boiling rice into the bowl and submerge it in aromatic wax water.
Serve rice with fried fish and dried chili.
Comments
Post a Comment