အစုံသုပ် & ဂေါ်ဖီထုပ်ဟင်းခါး / အစုံသုပ္ & ေဂၚဖီထုပ္ဟင္းခါး / Spicy Burmese salad & Cabbage Soup

 


Video link

အစုံသုပ်

(၂)ပွဲစာ

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ခေါက်ဆွဲ  ၅ ကျပ်သား

ဆန်ကြာဇံ ၅ ကျပ်သား 

သခွါးသီး ၁/၂ လုံး

ဂေါ်ဖီထုပ် ၁ ခွက်

ပဲပြားကြော် ၁၀၀ ဂရမ် 

ငြုတ်သီးထမင်းနီ ၁ ခွက်

နံနံပင် ၁/၄ ခွက်

ငံပြာရည် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

မန်းကျည်းရည် ၄ စားပွဲတင်ဇွန်း

ငြုတ်ဆီ ၂ စားပွဲတင်ဇွန်း

အရသာမှုန့် ၁ လက်နဖက်ရည်ဇွန်း

ငြုတ်သီးဆီ ၃ စားပွဲတင်ဇွန်း

ငြုတ်သီးအကျက်မှုန့် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

ပဲအကျက်မှုန့် ၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း


ပြင်ဆင်ရန်

၁)သခွါးသီးကို အခွံခွါ ပါးပါးလှီးကာ အချောင်းပြန်လှီးထားပါ

၂)ဂေါ်ဖီထုပ်ကို အရိုးဖယ်ကာ ပါးပါးလှီးထားပါ

၃)နံနံပင် အရွက်ကို လှီးထားပါ

၄)ခေါက်ဆွဲနှင်ဆန်ကြာဇံကိုပြုတ်ကာရေအေးဖြင့်ဆေးကာ ဆယ်ထားပါ


ပဲပြားကြော်

ပဲပြား ၁၀၀ ဂရမ်

ဆီ ၆ စားပွဲတင်ဇွန်း

၁)ပဲပြားကို ၁/၄လက်မအထူ လှီးကာ ရေခြောက်အောင်သုပ်ပါ

၂)ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီ ထည့်ပါ

၃)ဆီပူပါက ပဲပြားထည့်ကာ နှစ်ဖက်စလုံး အရောင် ပြောင်းသည်အထိကြော်ပါ

၄)ပဲပြားကြော်အား မထူမပါးလှီးထားပါ


ငြုတ်သီးဆီနီ 

ငြုတ်သီးမှုန့် ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း

ဆီ ၄ စားပွဲတင်ဇွန်း


၁)ဒယ်အိုးထဲသို့ဆီထည့်ပါ

၂)ဆီပူပါက မီးပိတ်လိုက်ပါ

၃)ငြုတ်သီးထည့်ကာ အစိမ်းနံ့ပျောက်သည်အထိမွှေပါ

၄)ငြုတ်သီးဆီအား အိုးတွင် ၁ စားပွဲတင်ဇွန်းခန့် ချန်ကာ ကျန်သောဆီကို ပန်းကန်လုံးထဲသို့ထည့်ပါ၊


ငြုတ်သီးထမင်းနီ

ငြုတ်သီးဆီနီ ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း

ထမင်း ၁ /၂ ခွက်

၁)ဒယ်အိုးထဲသို့ ငြုတ်သီးဆီနီ နှင့်ထမင်းထည့်ကာ အားလုံးရောသည်အထိမွှေပါ

၂)ပန်းကန်သို့ထည့်ထားပါ

၃) လေးလုံး လုံးထားပါ


မန်ကျည်းရည်

မန်ကျည်းမှည့် ၁.၅ စားပွဲတင်ဇွန်း

ရေ ၆ စားပွဲတင်ဇွန်း

၁)မန်ကျည်းမှည့်အား ရေဆေးပါ

၂)ရေထည့်ကာ ရောနယ်ထားပါ


အသုပ် သုပ်ရန်

၁)ပါဝင်ပစ္စည်း အားလုံးနှံ့သည်အထိနယ်ပါ


ဂေါ်ဖီထုပ်ဟင်းခါး 

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

လှီးထားသောဂေါ်ဖီထုပ်  ၁/၂ ခွက်

ကြက်သွန်ဖြူ  ၃ မွှာ

ပုဇွန်ခြောက် ၁/၂ စားပွဲတင်ဇွန်း

အရသာမှုန့် ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း

‌ရေ ၅၀၀ မီလီ

ငြုတ်ကောင်းမှုန့် 


ပြင်ဆင်ရန်

၁) ပုဇွန်ခြောက်ကိုရေစိမ်ထားပါ

၂) ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာကာ ဓါးပြားရိုက်ထားပါ

၃) ဂေါ်ဖီထုပ်ကို လက်မဝက်အရွယ် လှီးပါ


ချက်ရန်

၁)အိုးထဲသို့ ရေ,ကြက်သွန်ဖြူ,ပုဇွန်ခြောက်, အရသာမှုန့်ထည့်ပါ

၂)ရေဆူပါက ဂေါ်ဖီထုပ် ထည့်ပါ

၃) ဂေါ်ဖီထုပ် ကျက်သည်အထိချက်ပါ

၄)ပန်းကန်လုံးသို့ပြောင်းထည့်ကာ ငြုတ်ကောင်းဖြူးပါ

၅) ပူပူလေးသုံးဆောင်ပါ


အစုံသုပ္

(၂)ပြဲစာ

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ေခါက္ဆြဲ  ၅ က်ပ္သား

ဆန္ၾကာဇံ ၅ က်ပ္သား 

သခြါးသီး ၁/၂ လုံး

ေဂၚဖီထုပ္ ၁ ခြက္

ပဲျပားေၾကာ္ ၁၀၀ ဂရမ္ 

ျငဳတ္သီးထမင္းနီ ၁ ခြက္

နံနံပင္ ၁/၄ ခြက္

ငံျပာရည္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း

မန္းက်ည္းရည္ ၄ စားပြဲတင္ဇြန္း

ျငဳတ္ဆီ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း

အရသာမႈန္႔ ၁ လက္နဖက္ရည္ဇြန္း

ျငဳတ္သီးဆီ ၃ စားပြဲတင္ဇြန္း

ျငဳတ္သီးအက်က္မႈန္႔ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း

ပဲအက်က္မႈန္႔ ၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း


ျပင္ဆင္ရန္

၁)သခြါးသီးကို အခြံခြါ ပါးပါးလွီးကာ အေခ်ာင္းျပန္လွီးထားပါ

၂)ေဂၚဖီထုပ္ကို အ႐ိုးဖယ္ကာ ပါးပါးလွီးထားပါ

၃)နံနံပင္ အ႐ြက္ကို လွီးထားပါ

၄)ေခါက္ဆြဲႏွင္ဆန္ၾကာဇံကိုျပဳတ္ကာေရေအးျဖင့္ေဆးကာ ဆယ္ထားပါ


ပဲျပားေၾကာ္

ပဲျပား ၁၀၀ ဂရမ္

ဆီ ၆ စားပြဲတင္ဇြန္း

၁)ပဲျပားကို ၁/၄လက္မအထူ လွီးကာ ေရေျခာက္ေအာင္သုပ္ပါ

၂)ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီ ထည့္ပါ

၃)ဆီပူပါက ပဲျပားထည့္ကာ ႏွစ္ဖက္စလုံး အေရာင္ ေျပာင္းသည္အထိေၾကာ္ပါ

၄)ပဲျပားေၾကာ္အား မထူမပါးလွီးထားပါ


ျငဳတ္သီးဆီနီ 

ျငဳတ္သီးမႈန္႔ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း

ဆီ ၄ စားပြဲတင္ဇြန္း


၁)ဒယ္အိုးထဲသို႔ဆီထည့္ပါ

၂)ဆီပူပါက မီးပိတ္လိုက္ပါ

၃)ျငဳတ္သီးထည့္ကာ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္သည္အထိေမႊပါ

၄)ျငဳတ္သီးဆီအား အိုးတြင္ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္းခန႔္ ခ်န္ကာ က်န္ေသာဆီကို ပန္းကန္လုံးထဲသို႔ထည့္ပါ၊


ျငဳတ္သီးထမင္းနီ

ျငဳတ္သီးဆီနီ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း

ထမင္း ၁ /၂ ခြက္

၁)ဒယ္အိုးထဲသို႔ ျငဳတ္သီးဆီနီ ႏွင့္ထမင္းထည့္ကာ အားလုံးေရာသည္အထိေမႊပါ

၂)ပန္းကန္သို႔ထည့္ထားပါ

၃) ေလးလုံး လုံးထားပါ


မန္က်ည္းရည္

မန္က်ည္းမွည့္ ၁.၅ စားပြဲတင္ဇြန္း

ေရ ၆ စားပြဲတင္ဇြန္း

၁)မန္က်ည္းမွည့္အား ေရေဆးပါ

၂)ေရထည့္ကာ ေရာနယ္ထားပါ


အသုပ္ သုပ္ရန္

၁)ပါဝင္ပစၥည္း အားလုံးႏွံ႔သည္အထိနယ္ပါ

ေဂၚဖီထုပ္ဟင္းခါး 
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
လွီးထားေသာေဂၚဖီထုပ္  ၁/၂ ခြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၃ မႊာ
ပုဇြန္ေျခာက္ ၁/၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
အရသာမႈန႔္ ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
‌ေရ ၅၀၀ မီလီ
ျငဳတ္ေကာင္းမႈန႔္ 

ျပင္ဆင္ရန္
၁) ပုဇြန္ေျခာက္ကိုေရစိမ္ထားပါ
၂) ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
၃) ေဂၚဖီထုပ္ကို လက္မဝက္အ႐ြယ္ လွီးပါ

ခ်က္ရန္
၁)အိုးထဲသို႔ ေရ,ၾကက္သြန္ျဖဴ,ပုဇြန္ေျခာက္, အရသာမႈန႔္ထည့္ပါ
၂)ေရဆူပါက ေဂၚဖီထုပ္ ထည့္ပါ
၃) ေဂၚဖီထုပ္ က်က္သည္အထိခ်က္ပါ
၄)ပန္းကန္လုံးသို႔ေျပာင္းထည့္ကာ ျငဳတ္ေကာင္းျဖဴးပါ
၅) ပူပူေလးသုံးေဆာင္ပါ


Spicy Burmese salad

For (2) servings

Noodle 80g
Rice vermicelli 80g
Cucumber 1/2 nos
Cabbage 1 cup
Fried tofu 100g
Chili oil rice 1 cup
Coriander leave 1/4 cup
Fish sauce 1 tsp
Tamarind juice 4 tbsp
Chili sauce 2 tbsp
Seasoning powder 1 tsp
Chili oil 3 tbsp
Roasted chili powder 1 tsp( adjust your taste)
Roasted bean powder 4tsp

To prepare 
1)Peel and slice the cucumber into matchsticks.
2)Slice the cabbage thinly.
3)slice the coriander leaves 
4)Boil the noodles and vermicelli until soft and rinse with cold water.

Fried Tofu
Tofu 100g
Oil 6 tbsp
1)Slice the tofu into 1/4 inch thick and pat dry them.
2)Add oil to the pan.
3)Fry the tofu in the hot oil until both sides are golden brown.
4)Slice into 1/4 inch.

Chili Oil
Chili powder 1 tbsp
Oil 4 tbsp
1)Add oil to the pan.
2)Turn off the heat when the oil is hot.
3) Add the chili powder and stir until the  color darkens.
4) Transfer the remaining chili oil to a bowl, leaving 1 tablespoon in the pan.

Chili Rice
Cooked rice ½ cup
Chili oil 1 tbsp
1) Mix the cooked rice and chili oil well.
2) Transfer to a bowl.
3) Make it four equal balls.

Tamarind Water
Dried Tamarind pulp 1.5 tbsp
Water 6 tbsp
1)Rinse the dried tamarind pulp with water.
2)Soak with water 
3) Mash the pulp and squeeze it.

To make salad
1) Place all the prepared ingredients to a big bowl and mix well.

Cabbage Soup
Ingredients
Cabbage 1/2 cup 
Garlic 3 cloves
Dried shrimp 1/2 tbsp
Seasoning powder ½ tsp
Water 500ml
Ground pepper

To prepare
1) Soak the dried shrimp in water.
2) Peel and crush the garlic.
3) Slice the cabbage into ½ inch square.

To cook
1) Add water, garlic, dried shrimp, and seasoning powder to the pot.
2) When the water boils, add the cabbage.
3) Cover and simmer until the cabbage is soft.
4) Transfer to the cup and sprinkle with ground pepper.
5) Serve it hot.




Comments

Popular posts from this blog

ကိုးရီးယား ကြာဇံကြော် / ကိုးရီးယား ၾကာဇံေၾကာ္/ Japchae ( Stir-fried Korean Vermicelli with vegetables)

Sugee Cookies / နန်ကထိုင်