ရန်ကုန် မုန့်ဟင်းခါး / ရန္ကုန္ မုန႔္ဟင္းခါး /Yangon Mohinga/Burmese Fish soup rice noodles

ကျွန်မကတော့အာရုံဆွမ်းကပ်တဲ့အခါ ဖြစ်ဖြစ် မနက်စောစောစာ စားဘို့ဖြစ်ဖြစ် တညကြိုတင်ပြီး ဌက်ပျောအူပြုတ်, ငါးဆီသပ်, မြေပဲကြိတ်ထား, ကြက်ဥပြုတ်ထား, ကြက်သွန်နီဥခွါထား တာ တွေ လုပ်ထားပြီး
မနက်မှ ဟင်းရည်ချက်လိုက်တာပါ
ရန်ကုန် မုန့်ဟင်းခါး
မုန့်ဟင်းခါးဖတ် ၁ ပိသာအတွက်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ငါးပြုတ်ရန်
ငါး ၃၂၀ ဂရမ် ( ၂၀ ကျပ်သားခန့်)
ရေ ၁ လီတာ
နနွင်းမှုန့် ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
စပါးလင် ၅ ပင် ( ထုထားပါ)
ငံပြာရည် ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း
အိုးထဲသို့ ပါဝင်ပစ္စည်း အားလုံးထည့်ကာ ငါးကျက်သည် အထိ ပြုတ်ပါ
ပြုတ်ရည်ကိုစစ်ယူထားပါ
ငါးအသားနွင်ပြီး ထောင်းထားပါ
ငါးဆီသပ်ရန်
ထောင်းထားသောငါး
ဆီ ၈ စားပွဲတင်ဇွန်း
စပါးလင်(အဖြူရောင်အပိုင်း) ၄ခု
ကြက်သွန်နီ ၂ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာ
ငြုတ်သီးမှုန့် ၃ စားပွဲတင်ဇွန်း
ကြက်သားမှုန့် ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း
ငံပြာရည် ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
နနွင်းမှုန့်၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ကြက်သွန်နီ, ကြက်သွန်ဖြူ တို့ကိုညက်အောင် စင်း/ကြိတ်/ထောင်းပါ
ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူပါက နနွင်းမှုန့်, ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ၊ စပါးလင်၊ တို့ကို မွှေးလာသည်အထိ ဆီသပ်ပါ။
ငြတ်သီးမှုန်းထည့်ကာ ၁၀ စက္ကန့်ခန့်မွှေပါ
ထောင်းထားသောငါး,ကြက်သားမှုန့်, ငံပြာရည် ထည့်မွှေပါ
အားလုံးရောပြီး ရေ ခန်းကာမွှေးလာပြီဆိုရင် ရပါပြီ
ဌက်ပျောအူ ပြုတ်ရန် ( ကြိုတင်မပြုတ်ဘဲ ဟင်းခါးထဲ တခါတည်းထည့်ချက်လိုက ချက်နိုင်ပါသည်)
ဌက်ပျောအူ အနုများ ၃ ခွက်
ရေ ၄ လီတာ
နနွင်းမှုန့် ၁လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
အိုးထဲသို့ ရေနှင့် နနွင်းမှုန့် ရောထားပါ
ဌက်ပျော်အူ အနုအား ပါးပါးလှီးကာ နနွင်းရေတွင် စိမ်ထားပါ
အားလုံးလှီးပြီး ပါက ဌက်ပျော်အူ နူးသည်အထိပြုတ်ပါ
ကျက်ပါက အဖတ်ဆယ်ယူထားပါ
မုန့်ဟင်းခါးချက်ရန်
ရေ ၃ လီတာ
ငါးပြုတ်ရည်
ငါးဆီသပ် (ရေဖြင့် ဖျော်ထားပါ)
ဌက်ပျောအူ ပြုတ် ၃ ခွက်
ဆန်လှော်မှုန့် ၁၅၀ ဂရမ် (ရေဖြင့် ဖျော်ထားပါ)
မြေပဲ ၁၆၀ ဂရမ် (၁၀ကျပ်သားခန့်) (ကြိတ်ကာ ရေဖြင့် ဖျော်ထားပါ)
ကြက်ဥပြုတ် ၄ လုံး ( ၂လုံးလုံးလှီးထား)
ကြက်သားမှုန့် ၃ စားပွဲတင်ဇွန်း
ဆား ၁ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ငံပြာရည် ၁၀ စားပွဲတင်ဇွန်း
သကြား ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း
ကြက်သွန်နီဥ ၉ လုံး
အိုးထဲသို့ ငါးပြုတ်ရည် , ရေ , ငါးဆီသပ်, ဌက်ပျောအူ ပြုတ် ,အရသာများ,ကြက်ဥထည့်ကာ ဆူအောင်တည်ပါ
ဆူပက ရေဖျော်ထားသောမြေပဲထည့်ပြီး ဆူအောင်ထပ်တည်ပါ
ဆူပါက ရေဖျော်ထားသော ဆန်မှုန့်, ကြက်သွန်နီဥများထည့်ပါ
ကြက်သွန်နီကျက်ပါက ဟင်းရည်ရပါပြီ
ပွဲပြင်ရန်
မုန့်ဟင်းခါး ၁ ပွဲစာ
မုန့်ဟင်းခါးဖတ်/ညှပ်ခေါက်ဆွဲ ၁၀ သားခန့်
မုန့်ဟင်းခါးရည် ၁ခွက်
ပဲကြော်(ချေထားပါ) အနည်း ငယ်
ကြက်သွန်ကြော်(ညှပ်ထားပါ) အနည်း ငယ်
ဗူးသီးကြော် (ညှပ်ထားပါ) အနည်း ငယ်
နံနံပင်(လှီးထားပါ) အနည်း ငယ်
ပူစီနံ အနည်း ငယ်
သံပုရာသီး ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ငြုတ်သီးအကျက်မှုန့် ၁/၂ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (မထည့်လည်းရ)
ငံပြာရည် ၁/၄ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (မထည့်လည်းရ)
ရန္ကုန္ မုန႔္ဟင္းခါး
မုန႔္ဟင္းခါးဖတ္ ၁ ပိသာအတြက္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးျပဳတ္ရန္
ငါး ၃၂၀ ဂရမ္ ( ၂၀ က်ပ္သားခန႔္)
ေရ ၁ လီတာ
နႏြင္းမႈန႔္ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
စပါးလင္ ၅ ပင္ ( ထုထားပါ)
ငံျပာရည္ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
အိုးထဲသို႔ ပါဝင္ပစၥည္း အားလုံးထည့္ကာ ငါးက်က္သည္ အထိ ျပဳတ္ပါ
ျပဳတ္ရည္ကိုစစ္ယူထားပါ
ငါးအသားႏြင္ၿပီး ေထာင္းထားပါ
ငါးဆီသပ္ရန္
ေထာင္းထားေသာငါး
ဆီ ၈ စားပြဲတင္ဇြန္း
စပါးလင္(အျဖဴေရာင္အပိုင္း) ၄ခု
ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ
ျငဳတ္သီးမႈန႔္ ၃ စားပြဲတင္ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန႔္ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
ငံျပာရည္ ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ, ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ကိုညက္ေအာင္ စင္း/ႀကိတ္/ေထာင္းပါ
ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီထည့္ၿပီ ဆီပူပါက နႏြင္းမႈန႔္, ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ တို႔ကို ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသပ္ပါ။
ျငတ္သီးမႈန္းထည့္ကာ ၁၀ စကၠန႔္ခန႔္ေမႊပါ
ေထာင္းထားေသာငါး,ၾကက္သားမႈန႔္, ငံျပာရည္ ထည့္ေမႊပါ
အားလုံးေရာၿပီး ေရ ခန္းကာေမႊးလာၿပီဆိုရင္ ရပါၿပီ
ဌက္ေပ်ာအူ ျပဳတ္ရန္ ( ႀကိဳတင္မျပဳတ္ဘဲ ဟင္းခါးထဲ တခါတည္းထည့္ခ်က္လိုက ခ်က္ႏိုင္ပါသည္)
ဌက္ေပ်ာအူ အႏုမ်ား ၃ ခြက္
ေရ ၄ လီတာ
နႏြင္းမႈန႔္ ၁လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
အိုးထဲသို႔ ေရႏွင့္ နႏြင္းမႈန႔္ ေရာထားပါ
ဌက္ေပ်ာ္အူ အႏုအား ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းေရတြင္ စိမ္ထားပါ
အားလုံးလွီးၿပီး ပါက ဌက္ေပ်ာ္အူ ႏူးသည္အထိျပဳတ္ပါ
က်က္ပါက အဖတ္ဆယ္ယူထားပါ
မုန႔္ဟင္းခါးခ်က္ရန္
ေရ ၃ လီတာ
ငါးျပဳတ္ရည္
ငါးဆီသပ္ (ေရျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ)
ဌက္ေပ်ာအူ ျပဳတ္ ၃ ခြက္
ဆန္ေလွာ္မႈန႔္ ၁၅၀ ဂရမ္ (ေရျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ)
ေျမပဲ ၁၆၀ ဂရမ္ (၁၀က်ပ္သားခန႔္) (ႀကိတ္ကာ ေရျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ)
ၾကက္ဥျပဳတ္ ၄ လုံး ( ၂လုံးလုံးလွီးထား)
ၾကက္သားမႈန႔္ ၃ စားပြဲတင္ဇြန္း
ဆား ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ငံျပာရည္ ၁၀ စားပြဲတင္ဇြန္း
သၾကား ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီဥ ၉ လုံး
အိုးထဲသို႔ ငါးျပဳတ္ရည္ , ေရ , ငါးဆီသပ္, ဌက္ေပ်ာအူ ျပဳတ္ ,အရသာမ်ား,ၾကက္ဥထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ပါ
ဆူပက ေရေဖ်ာ္ထားေသာေျမပဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ထပ္တည္ပါ
ဆူပါက ေရေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန႔္, ၾကက္သြန္နီဥမ်ားထည့္ပါ
ၾကက္သြန္နီက်က္ပါက ဟင္းရည္ရပါၿပီ
ပြဲျပင္ရန္
မုန႔္ဟင္းခါး ၁ ပြဲစာ
မုန႔္ဟင္းခါးဖတ္/ညႇပ္ေခါက္ဆြဲ ၁၀ သားခန္႔
မုန႔္ဟင္းခါးရည္ ၁ခြက္
ပဲေၾကာ္(ေခ်ထားပါ) အနည္း ငယ္
ၾကက္သြန္ေၾကာ္(ညႇပ္ထားပါ) အနည္း ငယ္
ဗူးသီးေၾကာ္ (ညႇပ္ထားပါ) အနည္း ငယ္
နံနံပင္(လွီးထားပါ) အနည္း ငယ္
ပူစီနံ အနည္း ငယ္
သံပုရာသီး ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ျငဳတ္သီးအက်က္မႈန႔္ ၁/၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (မထည့္လည္းရ)
ငံျပာရည္ ၁/၄ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (မထည့္လည္းရ)
Yangon Mohinga
For 1.6kg of rice noodles
For boiling fish
Fish 320g
Water 1 Liter
Turmeric powder ¼ tsp
Lemongrass 5 stalks( crushed)
Fish sauce 1tbsp
Add all the ingredients to the pot and boil until the fish
is cooked.
Drain the fish soup and set it aside.
Mash the fish flesh.
For Fish paste
Mashed fish flesh
Oil 8 tbsp
Sliced Lemongrass(white part) 4 nos.
Sliced Onion 2nos
Garlic 3 cloves
Chili powder 3 tbsp
Chicken powder 1 tbsp
Fish sauce 1 tsp
Turmeric powder ¼ tsp
Add turmeric powder ,minced onion, garlic & lemongrass
to the pan and sauté until fragrant.
Add theChili powder and fry for 10 sec.
Add the mashed fish, chicken powder and fish sauce.
Fry until fragrant and the oil is separated.
For boiling banana stem
(you can skip this step and can use fresh banana stem whencooking the fish soup)
Sliced Banana Stem 3 cup
Water 4 Liter
Turmeric powder ¼ tsp
Add all the ingredients
to the port and boil until it cooks.
Drain the water and set it aside.
For fish soup
Water 3 liter
Soup from boiling fish
Cooked fish paste ( mix with water)
Boiled (or) fresh banana stem 3 cup
Roasted rice powder 150g ( mix with water)
Peanut 160 g ( blend and mix with water)
Boiled egg 4 nos ( slice 2 nos)
Chicken powder 3 tbsp
Salt 1 tsp
Fish sauce 10 tbsp
Sugar 1 tbsp
Small onion 9 nos.
Add water, fish soup, fish paste, banana stem, seasoning,& eggs to the pot and cover until boiling.
Pour the diluted peanuts while the water is boiling and
cover again.
Pour the diluted rice powder while the water is boiling.
Add the small whole onions.
Fish soup is ready when the onions are cooked.
For 1 serving
Burmese rice noodles/ flat rice noodles 150 g
Fish soup 1cup
Bean fritters ( curshed) 1tbsp
Onion fritters ( cut into bite size) 1 tbsp
Water gourd fritters ( cut into bite size) 1 tbsp
Parsley
Mint leaves
Lime/lemon ¼ tsp
Roasted chili powder ½ tsp
Fried garlic with oil ¼ tsp ( optional)
Fish sauce ¼ tsp (optional)
#mohinga
#burmesefishsoupricenoodles
#burmesecuisine
#myanmartraditionalfood
#burmesetraditionalfood
#ရန်ကုန်မုန့်ဟင်းခါး
#မုန့်ဟင်းခါး
#မုန႔္ဟင္းခါး
#cook&bake
Disco Lounge by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 license. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Source: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100602
Artist: http://incompetech.com/
Comments
Post a Comment